måndag 18 januari 2010

Inanna om Israel/Palestina och en del annat

1.
Den senaste tiden har jag anklagats för att vara rasist, nazist, antisemit, antimuslimsk och en massa annat av folk som läst min blogg. Jag tänkte förklara det hela här. Ja, jag hatar judar. Ja, jag hatar muslimer.

Men... det betyder inte att jag hatar alla eller ens en majoritet av dem. Jag hatar folk som tar sin etniska, nationella, sociala, sexuella, religiösa eller vadfandetnuär identitet på ett så jävla stort allvar att de slutar se andra som människor. Om det sen handlar om svenskar, muslimer, adliga, svarta, lesbiska, män eller vad det än är spelar ingen roll. Den människa som framhäver sina sociala identiteter istället för sin personliga identitet är en svag och närmast värdelös människa. Gemensamt för dem alla är ju att de i stort sett är opåverkbara. Ja, du föddes vit. Är det något att vara stolt över? Ja, du föddes som man och har varit homosexuell sedan födseln. Är det något att vara stolt över? Ja, du föddes om muslim och uppfostrades muslimskt. Är det något att vara stolt över.

Jag vet inte hur ni funkar men jag tycker att det är helt stört när folk är stolta över saker de inte kan rå för och inte kunnat påverka. Exempel: jag är stolt över att jag är smal eftersom det är något jag själv sett till genom att träna och äta ordentligt. Jag är inte stolt över att jag har rätt mycket pengar eftersom det inte är något jag själv har sett till. Jag skäms inte för det, men jag är inte heller stolt över det. I det första fallet kan jag (rättmätigt) vara rätt dryg. När folk pratar om vikt och sånt så kan jag absolut avfärda det med att det bara är att träna och äta ordentligt eftersom jag vet av egen erfarenhet att det funkar så. I det andra fallet är jag inte det, eftersom det inte är min förtjänst att jag råkade få en rik pappa. Däremot är jag tacksam för pengarna, men tacksamhet och stolthet är två jävligt olika saker. Jag ser inte ner på folk som inte har pengar. Get it? Stolthet, tacksamhet... två olika saker.

Ok... nu när det är klarlagt... över till Mellanöstern.

2.
Till att börja med är jag partisk. Även om jag inte anser mig vara personligt inblandad så har jag blodsband till den ena sidan i konflikten. Hitler skulle ha sagt att jag var "jüdischer Mischling zweiten Grades", dvs judisk blandras av andra graden. Det uttrycket tycker jag säger mer än något om hur anala (på ett dåligt sätt) nazisterna var.

Min mormor kom som judisk flykting från Baltikum under Andra världskriget och hade turen att träffa en svensk man som hon gifte sig med. Annars hade hon nog fått åka ”hem”. Resultatet blev som alla förstår bland annat min mamma. Där min mormor höll hårt i judiska traditioner (i synnerhet efter att morfar gått bort) så var min mamma fullständigt ateistisk och sekulariserad. Min mamma och min mormor hade en synnerligen frostig relation till varandra, vilket innebar att jag inte träffade mormor speciellt ofta. Mamma och jag har aldrig firat Chanukka (som jag måste slå upp för att veta hur det stavas på svenska) eller sabbat eller något annat judiskt. Jag har varit i en svensk synagoga två gånger i mitt liv – den ena gången strax efter min mormors död, den andra gången på ett studiebesök i skolan. Ett tag strax efter mormors död blev jag nyfiken på min judiska bakgrund och under någon vecka försökte jag bara äta kosher. Sorgbearbetning kallas det nog. Men det gick inte. Min bästa kompis då (som var vegan) kunde stå ut med att jag åt kött, men att jag enbart åt kött som var slaktat på ett tämligen vidrigt sätt var mer än hon kunde acceptera. Så hon gav mig ett ultimatum. Det plus det faktum att skaldjur är det godaste som finns gjorde det lätt att välja. Vår vänskap kunde fortgå för att senare ta slut av helt andra skäl.

Jag har varit i Israel en gång, för snart ett år sen. Jag tillbringade två veckor hos tämligen avlägsna släktingar och jag har aldrig känt mig så icke-judisk som då. Men även hos min moster och mina kusiner i New York känner jag mig tämligen malplacerad när det judiska tränger sig på. Det var ingen slump att jag väntade med att åka till New York i julas tills de hade firat Hanukkah för det känns inte som jag. En amerikansk jul däremot, det funkar. Amerikanisering är inget hot mot min självbild.

Så... det var min judiskhet. Jag skulle förmodligen överleva en andra Förintelse, men jag skulle nog ha det rätt svårt med karriären. Fast jag skulle å andra sidan få flytta till Israel och bli medborgare där om jag ville. Över till själva frågan.

3.
Det som irriterat mig väldigt länge med frågan om Israel/Palestina är inte komplexiteten. Den känns ok. Det är en väldigt komplicerad fråga. Å ena sidan har judarna funnits där sedan 1948 (och i mindre grad även tidigare), samt före diasporan. Å andra sidan har palestinierna funnits där under en längre obruten tid. Jag ska inte fördjupa mig speciellt mycket i det här, jag tycker att båda sidor har rätt schyssta skäl till att landet ska vara just deras. Sen skulle det kunna vara en smaksak huruvida judarna eller palestinierna har bäst skäl, men tyvärr är det inte ens det.

Svenskars ståndpunkt i Israel/Palestina-frågan är idag (och har säkert varit det i evigheter) en ren höger-vänster-fråga. Guilt-by-association. Är du höger, ja då är du för Israel. Är du vänster, ja då är du för Palestina. Enkelt, bra då går vi vidare.

Eller? Hallå?



(Bläddra inte vidare innan du har sett det här klippet. Det finns här av en anledning. Dessutom är det ett både roligt och sant klipp. Dessutom är det bara en minut långt.)

"Anyone that makes up their mind before they hear the issue is a fool." Chris Rock uttrycker exakt varför jag aldrig någonsin kommer bli politiker.

Tyvärr är det ju så här det funkar. Är man höger är man för USA och därmed för Israel och därmed mot Palestina. Är man vänster är man mot USA och därmed mot Israel och därmed för Palestina. Själva Israel/Palestina-frågan blir irrelevant, det är inte den i sig som får folk att välja sida. Man väljer sida utifrån vilka andra som finns på ens sida. Vilka man kan identifiera sig med. Israel/Palestina-frågan är bara en liten petitess i sammanhanget. I stort sett alla som är politiskt aktiva tar ställning i den här frågan. Alla politiker. Alla tidningar. Därför är de idioter.

Här skapas också låsningen. Eftersom stöd för Israel är förknippat med så mycket annat så kan inte personer på Israelsidan uppmärksamma och kritisera det faktum att staten Israel beter sig vidrigt åt när den förtrycker och mördar palestinier. För om de skulle acceptera det innebär det att stödet till Israel ifrågasätts och då ifrågasätts USA och världspolitiken och hela liberalismen och då rasar ju allt. Nej, bättre att bara fortsätta stirra in i tunneln. Rättfärdiga vilken skit som helst. Ändamålen helgar medlen.

Och på andra sidan är man lika goda kuksugare där. Palestinasidan skulle aldrig uppmärksamma och kritisera det faktum att Hamas beter sig vidrigt åt när den självmordsbombar judar. För om de skulle acceptera det innebär det att stödet till Palestina ifrågasätts och då ifrågasätts antiimperialismen och världspolitiken och hela socialismen och då rasar ju allt. Nej, bättre att bara fortsätta stirra in i tunneln. Rättfärdiga vilken skit som helst. Ändamålen helgar medlen.

Tror du mig inte? Testa följande experiment. Prata med en person som har tagit ställning i frågan. Ta upp ett fenomen som exempelvis judiska bosättningar, skjutna palestinska ungdomar eller något annat om det handlar om någon som är pro-Israel och förklara hur hemskt du tycker det är. Ta upp självmordsbombningar om det handlar om någon som är pro-Palestina och förklara hur hemskt du tycker det är. Personen i fråga kommer i värsta fall förneka hela fenomenet, men om det handlar om en någorlunda normal idiot så kommer han/hon att:
1) motvilligt acceptera att det är något som hänt
2) använda empatiska argument som syftar till att förklara varför man gör såna saker
3) rättfärdiga dem med att den andra sidan är så mycket värre
4) förklara att det där hemska gör att den sidan inte har rätten på sin sida

Nu kommer själva experimentet. Avbryt personen direkt efter steg 1. Säg bara "tack" och gå därifrån. Jag lovar att du inte får vara ifred för den personen förrän han/hon fått ur sig punkt 2, 3 och 4. Och det spelar ingen roll vilken sida personen står på. Steg 2, 3 och 4 måste komma fram. Jag gjorde det här experimentet på en flickvän till en killkompis, vilket gjorde att han inte fick ligga den kvällen eftersom hon behövde moraliskt rättfärdiga det hela inför honom (som var fullständigt ointresserad) eftersom jag inte lät henne göra det inför mig.

4.
Man skulle kunna skratta åt hur sjukt alltihop är, men det tar inte slut där. I samband med att Israels regering uttryckte sig en aning plumpt om hur Sveriges regering borde betett sig i frågan om Donald Boströms numera rätt berömda artikel så uttryckte sig bloggaren Jinge följande: ”Samtidigt måste jag erkänna att jag samtidigt kan känna en kittlande förtjusning. Precis på samma sätt som när Djurgården gör självmål i allsvenskan.”

Jag vet inte om Jinge eller någon av hans läsare insåg hur träffande parallellen med fotbollslag var för hela Israel/Palestina-frågan. Nu är inte jag världens mest insatta när det gäller fotboll, jag tycker det är tämligen ointressant med lagsporter och dylik masspsykos kring den, men en sak har jag hyfsat bra koll på och det är hur folk börjar hålla på ett lag eftersom jag har sett folk i min omgivning börja göra det. Det går i regel till på följande sätt:

Föräldrar, äldre syskon, klasskompisar, eller någon annan säger att man ska heja på det laget och då gör man det. AIK, Djurgården eller Hammarby? Vad hejar du på? Sen bekräftar man och bekräftas i det där i åratal under uppväxten och sen går det inte att ändra på. Hur många hammarbyare tror ni kommer regelbundet åka ut till Råsunda och titta på AIK under 2010 med argumentet "här spelas just nu bättre fotboll än på Söderstadion, så jag åker hit istället". Ingen, såklart. Eftersom fotbollslagsympatier inte handlar om argument utan om att man sagt en sak och sen står man för det resten av livet oavsett vad.

Därför är det en fruktansvärt träffsäker parellell som Jinge drog. Och inte mindre träffsäker blir den när man tittar på det tunnelseende och den fullständiga fanatism som präglar såväl fotbollsfansen som Israel/Palestina-"vännerna". Förluster och övergrepp bortförklaras med samma argumentation. Ideologin är viktigare än verkligheten. Det finns ingen verklighet utanför ideologin.

Personligen hejar jag inte på något lag. Varken i fotboll eller i Mellanöstern. Däremot tycker jag det är tragiskt varje gång övergrepp sker och jag tycker det är ännu mer tragiskt när den ena sidans övergrepp inte bara förklaras utan ursäktas med den andra sidans övergrepp. Det riktigt sjuka är att samma människor som använder den typen av förklaringar där skulle aldrig acceptera samma logik i deras egen vardag. Det är de för civiliserade för. Det är ju trots allt bara på tv och i tidningar som folk dör. Och de som dör på "vår" sida blir ju retoriska slagträn. Och "de andra", de får ju skylla sig själva.

22 kommentarer:

  1. Likheterna med fotbollslag är välfunnen. Skillnaden är givetvis den att när det gäller politik handlar det i slutändan om människor. Om man fryser röven av sig på Råsunda, Söderstadion (eller Behrn Arena, gud förbjude) är vilket som. Men att heja på endera Israel eller Palestina som vore de fotbollslag är ren och skär idioti. Att förminska den andra sidans förbrytelser för att rättfärdiga sin egen position är vedervärdigt. Be a fucking person.

    Fint, bra, viktigt inlägg.

    SvaraRadera
  2. Riktigt intressant inlägg. Hela Israel vs. Palestina konflikten är svår och tragiskt på många sätt men många människor behandlar den verkligen som en fotbollsmatch. Vid dessa tillfällen kommer jag ofta att tänka på ett citat av Joel Stein:


    “I know, you truly believe in Tufte's equation dosen't apply to you. You're different. You care deeply about politics.

    You do not. What you care deeply about is getting in red-faced screaming fights about why the president is pure good or pure evil. This has nothing to do with politics. This has to do with the fact that you're an angry person. Politics just happens to be the socially respectable way for you to vent that anger. If you were socio-economic notch less intellectually aspirational, you'de be screaming at sports radio shows of "Meet the Press".”

    SvaraRadera
  3. Jag är sjukt imponerad av dig

    NAS

    SvaraRadera
  4. Jag har vid ett flertal tillfällen försökt diskutera denna fråga med vänner som är judar och med vänner som är "vänster". Kan inget annat göra än att hålla med dig. OCH. DET. GÖR. MIG. VANSINNIG.

    Det är dikt omöjligt att få en nyanserad åsikt och än mindre att kunna diskutera frågan utan att det blir upphetsad stämning (först från deras sida när jag försöker nyansera, sen från min sida när jag lackar ur på deras jävla huvudet i sanden så jag spårar ur och bara provocerar).

    Apropå delen av inlägget som avhandlar "infödd grupp" vs. egen identitet så håller jag med i princip men tror att det är lite mindre clear cut än du framställer det. Född och uppfostrad jude får påverkad egen personlighet. Sen kan man ju ta det till sig mer eller mindre.

    Jag håller på Hammarby, har säsongskort och är TOTALT onyanserad i mina åsikter kring svensk fotboll. Skillnaden är att jag vet om det och att jag i viss mån faktiskt gör det för att jag har valt det och tycker det är roligt.

    Tack för ett bra och tänkvärt inlägg.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet, jag är benägen att hålla med dig. Jag tror att det är svårt att råda bot på dock. Det känns ytterst mänskligt. Jag tror att man måste börja nedkonstruera begrepp som nationalism och ideologi för att kunna någon vart alls.

    SvaraRadera
  6. asbra skrivet. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta...fast vice versa i det här fallet. Du är avelsmaterial!

    SvaraRadera
  7. Johannes Soldal: Ändå är det ju samma sak för väldigt många... det är typ... "människor på tv". Oavsett om de sparkar bollar eller kastar stenar.

    S: Fruktansvärt bra citat.

    NAS: Jag vet. :)

    Per: Självklart hårdrog jag det lite för att göra en poäng. Nåja, nu vet du iaf hur du ska bete dig nästa gång du träffar på dem... kör min variant... :)

    Olof: Självklart är det svårt att råda bot på. Men det betyder ju inte att man ska sänka sig till deras nivå. Jag tror lösningen är att folk börjar se sig själva som individer.

    Joakim: Självklart är jag det. Är du det?

    SvaraRadera
  8. Vad jag noterat gällande favoritlag i sportens värld. De tillkommer enligt följande schema, naturligtvis i ung ålder.

    1. Hemstadens lag, efter påverkan från familj och vänner.
    2. Om hemstaden är för liten för att ha ett hyfsat lag i sporten X; det lag som vann serien/guldet/VM det året du blev intresserad av sporten.
    3. Det lag som har ett namn som tilltalar dig estetiskt, ofta från en lägre division.

    För den korpulente hallänning Olof, född -76, blir då formeln Halmstad BK, Färjestad, Vetlanda bandy och Huddersfield. Träffar du någonsin Olof så fråga, garanterat 75% träffsäkerhet.

    SvaraRadera
  9. Daniel M: Ok... sportreferensen hade inget egenvärde. Iaf inte i min värld... :)

    SvaraRadera
  10. Men för alla oss halvaspbergerstatistiker där ute så var den referensen veckans clou. Jag antar att du inte får hem SFS-Bolletinen heller? :-(

    SvaraRadera
  11. Ja det tycker jag men det är jobbigt att ta hand om barn och jag har redan två. Vore dock festligt att hoppa i genpoolen med dig, tror ungen skule bli skitcool!

    SvaraRadera
  12. Daniel M: Inte min grej som sagt.

    JOakim: Jaså? Vad har du att bidra med då?

    SvaraRadera
  13. Snabb processor, bra grafikkort och alla coola spel och program man kunde stoppa in från slutet av 70-talet och framåt(hopplöst omoderna mao). Hanterar de flesta applikationer men briljerar på ordbehandling och debatter i ämnet relationer, politik etc
    Alla barnsjukdomar bortsorterade och fri från virus.

    Välutrustad som satan också...=)

    SvaraRadera
  14. Väldigt liberalt kändes det här. Att påstå att inget går att "ursäktas" med någon annans handlingar. Eftersom alla är skyldiga till sina egna handlingar. För det är ju klart att de är, men det finns strukturer av makt som skapar olika förutsättningar för människor. Allt annat är fantasi.

    SvaraRadera
  15. Så kontentan är att inte ta ställning?

    SvaraRadera
  16. anonym: suck... kontentan är att ta ställning i enskilda frågor, inte att svepande säga "allt land/person/fotbollslag x gör är rätt".

    SvaraRadera
  17. Joakim: Pratar du om dig själv nu?

    Kristoffer Viita: Absolut, visst är det liberalt. Hela poängen är lite att ändamålen inte helgar medlen. Självklart finns det såna strukturer, men att bara hänvisa till dem och frångå indivders personliga ansvar och val att vara medmänskliga eller att vara dåliga kålsupare tycker inte jag är ok.

    Anonym: Om du tar ställning så ska du fan vara beredd att omvärdera din syn och du ska kunna ta till dig kritik och framför allt inte ha ett svartvitt tänkande.

    JK++: Tack.

    SvaraRadera
  18. Jag förstår inte vad ditt experiment ska påvisa, att människor vill tala till punkt och kan bli förvirrade och/eller lätt förtvivlade när någon verkar ta anstöt (vilket jag nog tror många skulle tolka ditt beteende som, speciellt om du är dryg i övrigt).

    Bland vuxna människor finns det också ett annat (inte så ovanligt) perspektiv som är att det är irrelevant vem som har mest rätt eller fel eftersom det är ett typiskt mänskligt ställningstagande utan nytta, och att saker är som dom är, och att en enstatslösning och vatten under broarna är det enda tänkbara.

    blur

    SvaraRadera
  19. Johan Ahlin: Tack.

    Anonym/blur: Experimentet vill visa att folk som engagerar sig i frågan i regel är så jävla anala att de inte bara kan hålla med om att exempelvis mord på barn är fel utan måste argumentera för att det var förståeligt i just det här fallet...

    Och beträffande enstatslösning eller tvåstatslösning så är jag... hmm... kluven.

    SvaraRadera
  20. Bra text (minus Chris Rock-videon då. Han är aldrig befogad nånstans).

    Vissa människor använder konflikter som den i Israel/Palestina för att tillfredsställa sina egna emotionella begär.
    Genom ett stark ställningstagande och känslomässig investering ("sympati" för den ena eller andra sidan), ges möjligheten inte bara till hänryckning och extas (http://www.youtube.com/watch?v=Tu1wAP2Baco), utan även till chansen att få spela en viktig roll i ett Större Sammanhang (http://www.facebook.com/group.php?gid=2208363470).

    På ett kommunistcafé här i Malmö såg jag för nåt år sen en kille bärandes en t-shirt med trycket "BURN ISRAEL, BURN!".
    Jag tror inte att denne gosse, hur "engagerad" han än var i Israel/Palestina-frågan, hade något egentligt intresse av att se konflikten lösas. Vad skulle han vinna på det?
    Om judar och araber plötsligt blev sams, vad skulle det innebära för honom? Inga fler demonstrationståg och slagord, inga fler jetteheftiga tischas, inga fler spontana vredesextaser till nyheterna om den senaste helikopter-räden i Gaza, och så vidare. Ett tråkigare liv, helt enkelt.

    SvaraRadera
  21. Vad har du emot Chris Rock? Och seriöst, poängen han gör i det där klippet är en vettig poäng.

    Politik som identitet. Stort. Problemet är väl att rätt många såna människor tyvärr inte bara finns på svenska ledarsidor utan även i Mellanöstern.

    SvaraRadera